NIŽNÁ MYŠĽA: Múzeum so zbierkou z doby bronzovej ukáže aj unikátnu obetnú jamu

21.07.2012 Košice

Nižná Myšľa 21. júla (TASR) - Obecné Myšľanské múzeum prezentuje už od roku 1998 unikátne nálezy z doby bronzovej, ktoré našli archeológovia na kopci Várhegy v Nižnej Myšli (okr. Košice-okolie). V súčasnosti si v ňom návštevníci môžu pozrieť nálezy vykopané za posledných 35 rokov. Múzeum láka najmä školákov.
"V troch miestnostiach je k dispozícii približne jedna desatina nálezov. Vyberali sme pre verejnosť tie najzaujímavejšie kusy," priblížil pre TASR archeológ Tomáš Nováček, interný doktorand Masarykovej univerzity v Brne.
V múzeu možno uvidieť aj praveký chlieb. "Predpokladáme, že ide o chlieb vyrobený tradičnou receptúrou. Keďže tento chlieb by sa inak zrejme nezachoval, bol doplnený hlinou, takže máme predstavu, že ide zrejme o rituálny chlieb, pripravený z nejakých náboženských dôvodov," povedal Nováček.
V múzeu v súčasnosti dokončujú štvrtú miestnosť. V nej bude inštalovaná unikátna obetná jama. Ukáže kostry štyroch mladých žien, vo veku asi 15 až 20 rokov, ktoré mali byť zrejme rituálne obetované. "Všetky mali polámané krky, ruky zviazané za chrbtom a boli vhodené do širokej jamy spolu s inými milodarmi, mimo iného aj s uvarenou hlavou malého dieťaťa. Táto obetná jama nie je v Európe ojedinelá, je veľmi zaujímavá a poukazuje určitým spôsobom aj na krutý a rituálny život pravekých obyvateľov Nižnej Myšle," popísal Nováček.
Vo vitrínach je vystavený keramický inventár otomanskej kultúry, najmä pohrebná keramika, vyrábaná za účelom pridania do hrobu ako milodar. "Máme aj bohaté nálezy bronzovej industrie, prvé výrobky z bronzu - zbrane a ihlice, ktoré sa používali na spínanie odevov," priblížil ďalej archeológ.
Medzi unikáty patria aj bohaté nálezy baltského jantáru, ktorý sa do Nižnej Myšle dostal pravdepodobne vďaka obchodnej ceste. Obdivovať možno aj špirálovú ornamentiku na miskách, či džbánkoch. "Je to typický prvok otomanskej kultúry," zdôraznil Nováček. Považuje sa za jednu z najkrajších, preto sa táto kultúra podľa neho označuje za perlu v európskom praveku. Zaujmú aj prepracované šperky.
Školákov môžu tiež lákať aj početné nálezy koliesok, tie mohli byť súčasťou hračiek. Vystavené sú aj miniatúry zvierat, ktoré sa mohli využívať rituálne alebo ako hračky či amulety. V múzeu na základe vykopávok ukazujú, ako kedysi v Nižnej Myšli pochovávali pravekí ľudia. Jednou z ukážok je aj dvojhrob matky s dieťaťom. "Pôda v Nižnej Myšli je veľmi vhodná na pochovávanie, dokáže udržať vo veľmi dobrom stave," upozornil Nováček.
Múzeum ani zďaleka neponúka všetky doterajšie myšlianske nálezy. Je ich asi len 10 percent z celkového množstva, ktoré sa ráta v tisícoch.
 

Vyberte región